
Elena Morogan
Întotdeauna mi-a plăcut să adaptez spațiul în care locuiesc, nevoilor noastre, ale familiei. Cel mai important proiect de design interior înseamnă și îndeplinirea celui mai frumos vis al meu: să construiesc pentru mine și pentru familia mea o casă în locul în care m-am născut și unde am atâtea amintiri frumoase, Petroșani
Elena Morogan și-a dus pasiunea pentru design interior la următorul nivel: a transformat o garsonieră într-un apartament spațios cu 2 camere și a construit o casă de vacanță. Este un adevărat exemplu de voință și determinare. Viața ei e completată de iubirea pentru munte, locurile în care a copilărit, gimnastică și familie, pe care o prețuiește și datorită căreia și-a descoperit cea mai mare pasiune, designul interior. Din nevoia de spațiu, în momentul în care familia ei s-a mărit, a decis să transforme garsoniera în care locuiau într-un apartament cu 2 camere. A fost un proiect ambițios, deloc ușor, însă visul său a fost mai presus de orice și a reușit. Astfel și-a dat seama că poate face mai mult de atât și a continuat să aprofundeze domeniul care i-a devenit atât de drag.
Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai din copilărie?
Copilăria mea a fost împărțită în 2 etape: cea petrecută acasă, la Petroșani, până la 9 ani, și cea de la Deva. De la 9 ani, atunci când antrenorii Martha și Bella Karolyi m-au selecționat pentru a mă antrena ca gimnastă, la Deva. Cele mai frumoase amintiri din copilărie sunt cele petrecute acasă, cu familia, împreună cu părinții mei, cu fratele și cu sora geamănă. Copilăria mea a fost, în cea mai mare parte, despre joacă și natură. Aventuri pe dealurile din apropiere și pe cărări de munte, cu „libertatea” vremurilor de atunci. Am avut o copilărie frumoasă.
Cum ai descrie locul în care ai copilărit?
Îmi amintesc cu drag de dealurile și pădurile care înconjurau casa părintească, de mirosul fânului proaspăt cosit sau de cărările spre muntele Parâng. Când veneam acasă de la Deva, îmi creștea inima de bucurie atunci când mă apropiam de Petroșani și zăream frumosul Parâng. Asta m-a făcut să-l iubesc de când eram mică și dragostea pentru munte mi-a rămas frumos întipărită în suflet.
Care este momentul care a fost crucial in viața ta? Dar persoana care te-a influențat major? Și cum s-au întâmplat aceste lucruri?
Un moment important a fost atunci când am decis, împreună cu soțul meu, să ne mutăm la Deva, din dorința de a folosi șansele mai mari de reușită, atât personal, cât și profesional, pe care le oferea orașul. A fost o decizie bună, mai ales că pentru mine Deva însemna și o parte din copilăria mea.
A existat vreun moment în viața ta în care ai simțit că nu o să reușești și ai vrut să renunți la visul tău? Ce te-a determinat să mergi mai departe?
Da, au fost astfel de situații, dar oamenii speciali pe care i-am întâlnit m-au ajutat să trec peste acele momente. Dorința de a merge mai departe, pasiunea pentru ceea ce făceam și, în mod special, bunătatea și implicarea acestor oameni m-au ajutat să trec peste. În acele momente, am simțit că oamenii pe care i-am cunoscut nu au ajuns întâmplător în viața mea. Cred cu tărie că dacă îți dorești ceva cu adevărat, nimic nu este imposibil. Și mai cred, cu aceeași convingere, că nimic nu este întâmplător.

Care sunt pasiunile tale?
Îmi place foarte mult muntele, în orice anotimp. Iarna schiez, iar vara nu ratez nicio ocazie să fac drumeții. Îmi place să mă plimb în natură și să merg cât mai mult pe jos. Natura ocupă un loc special printre pasiunile mele și îmi oferă tot ce este frumos, mă inspiră și îmi dă o energie pozitivă. Dar, cea mai frumoasă pasiune este designul.
Ce reprezintă designul de interior pentru tine?
Întotdeauna mi-a plăcut să adaptez spațiul în care locuiesc nevoilor noastre, ale familiei. Așa încât, după ce familia s-a mărit, am simțit nevoia de un spațiu mai mare, noi locuind într-o garsonieră la etajul 4. Am început să îmi imaginez și să vizualizez „cum ar fi dacă…”
De aici s-a născut și a prins contur un vis frumos. Părea unul foarte îndrăzneț, dar mi-a plăcut acest vis și ideea de a modifica garsoniera într-un apartament spațios, cu 2 dormitoare și o baie, în podul blocului, transformat în mansardă, iar în partea de jos, în garsoniera propriu zisă, să rămână un spațiu deschis, bucătărie și living, cu scară interioară care să facă legătura între cele două niveluri.
Pe baza ideilor mele, un prieten arhitect a făcut proiectul tehnic. Am trecut la pasul următor, de la proiect la realizarea lui. Am avut diferite stări și etape, pentru că nu a fost ușor, dar rezultatul final a fost mult peste așteptările mele. M-am bucurat enorm că am avut îndrăzneala să-mi duc visul până la capăt. Am simțit că pot! Apoi, de nenumărate ori, am început să vizualizez și să aranjez în mintea mea unele spații în care intram. Îmi plăcea să văd potențialul acelui loc și așa a început să ia naștere cea mai frumoasă pasiune a mea: designul.
Care este meseria ta de bază și cu ce te ocupi acum? Ce alte pasiuni mai ai pe lângă designul interior? Există o legătură între ele, cum le vezi funcționând împreună?
Am absolvit Liceul Industrial din Petroșani, specializarea electrotehnică, iar imediat după terminarea studiilor, am lucrat în domeniul în care m-am pregătit. În acea perioadă, l-am cunoscut pe soțul meu, noi fiind colegi de serviciu. Ne-am căsătorit și apoi ne-am stabilit la Deva.
Câțiva ani mai târziu, soțul lucrând deja în televiziune, am înființat o firmă de media și publicitate, pe care o administrăm și acum împreună. Eu mă ocup de buna funcționare a firmei, dar sunt implicată și în partea de creație sau de producție. Este o foarte mare legătură între design și ceea ce fac, pentru că în ambele domenii este nevoie de inspirație, idei noi, imaginație, îndrăzneală și, bineînțeles, creativitate.
Ce a însemnat și ce înseamnă Inside Academy pentru tine, cum ai descrie întreaga ta experiență de la curs?
Cred cu tărie că dacă îți dorești ceva cu adevărat, nimic nu este imposibil. Mai cred, cu aceeași convingere, că nimic nu este întâmplător. Urmăream emisiunea „Visuri la cheie” și am avut acel sentiment, acea senzație ca pe acei oameni frumoși îi cunosc de-o viață. Din ziua în care am aflat despre Inside Academy, am simțit cu emoție că ceva special, extraordinar, se va produce în viața mea.
„Inside Academy” a fost pentru mine o experiență minunată, încărcată cu foarte multe emoții, una dintre cele mai frumoase din viața mea. O experiență din care am învățat foarte multe lucruri despre design și despre pașii pe care trebuie să-i urmez pentru a duce la bun sfârșit un proiect de design. Am cunoscut oameni minunați, colegii de curs și, bineînțeles, pe Alina și pe Omid, părinții Inside Academy. Ei au reușit să ne inițieze în tainele designului. Cu multă dedicare, pasiune și rafinament, ne-au învățat din experiența lor, și cu răbdare, pas cu pas, ne-au transmis tot ce este mai frumos și mai important despre ce înseamnă designul.
Au trecut câțiva ani de la absolvirea cursului „Inside Academy”, dar în tot acest timp s-a format o adevărată familie care, de la ediție la ediție, devine mai mare și mai frumoasă. Descopăr cu bucurie colegi minunați, ne ajutăm între noi, ne bucurăm pentru reușitele noastre, ne sfătuim, ne susținem și ne încurajăm în proiectele pe care le avem.
Care este proiectul de design interior, realizat de tine, cu care te mândrești cel mai mult și ce reprezintă el pentru tine?
Cel mai important proiect de design interior înseamnă și îndeplinirea celui mai frumos vis al meu: să construiesc pentru mine și pentru familia mea o casă în locul în care m-am născut și unde am atâtea amintiri frumoase, Petroșani.
Casa este așezată aproape de munții Parâng și are ceva special: îmbrățișat de natură și străbătut de apa repede de munte, oferă multă liniște și relaxare. Locul reprezintă o legătură specială între copilărie și anii de acum. Și, pentru că am moștenit de la părinți un loc deosebit și frumos, am dorit să construiesc aici casa pe care am visat-o. O casă aproape de natură, care să transmită căldură, liniște și să emane o energie frumoasă, un aer primitor, în ton cu mediul înconjurător, rustic.
Este construită din lemn, ca element dominant, din bușteni necalibrați lucrați manual, cu diametrul de 35-40 cm. În interior s-a folosit piatră de râu la realizarea șemineului, iar această combinație, lemn – piatră, se potrivește foarte bine cu peisajul de afară.
Mansarda este compusă din două dormitoare, o baie și un hol. Dormitoarele au ieșire la terasă, iar ferestrele sunt poziționate spre răsărit. Din cele două camere, crestele munților Parâng pot fi admirate, chiar din pat, în toată splendoarea lor, natura spunându-ți în cel mai frumos mod: Bună dimineața!
La parter, bucătăria și zona de luat masa sunt comune cu livingul, în spațiu deschis. Șemineul, realizat din piatră de râu, este amplasat între cele două ferestre generoase ale livingului, astfel încât să poată fi admirate dealurile din apropiere și pârâul de munte care străbate locul, în apropierea casei.
În exterior este amenajată o zonă de relaxare, formată din curte și terasă unde, la o ceașcă de cafea, poți să petreci ore în șir ascultând sunetul naturii: păsările, foșnetul frunzelor și susurul apei curgătoare. Liniștea transmisă de sunetul naturii îți oferă cea mai bună energie.
Nu am gândit amenajările interioare după un stil anume de design. Pur și simplu am făcut așa cum am simțit că este frumos și că poate transmite ce am considerat că înseamnă casa pentru mine.
Însă, după terminarea cursului Inside Academy, am putut să fac unele modificări ale amenajării interioare, astfel că am știut cum să aduc unele îmbunătățiri amenajării inițiale.
Muntele fiind foarte aproape, casa de bușteni se încadrează foarte bine în zonă, iar celelalte case din apropiere sunt construite în stilul specific rural. Am dorit ca totul să exprime căldură și liniște, prin intermediul lemnului și al culorilor neutre, să fie simplă, confortabilă și să ofere o stare generală de bine.
O căsuță din lemn, unde abia aștept să ajung în zilele libere.
O casă care să ne amintească faptul că și noi facem parte din natură.
